Jaké je složení chleba a jak vzniká?
Surovinami na výrobu našeho chleba je pouze mouka, voda, sůl a kmín. Neobsahuje klasické kvasnice, jak by se mohl leckdo domnívat, ale kvas, který vzniká dlouhým kvasným procesem, zkvašením žitné mouky a vždy se musí jeho část nechat pro příští výrobu. Chléb pečeme z 50% z pšeničné a 50% žitné mouky.
Máme stabilního dodavatele z jižní Moravy s výbornou kvalitou mouky. Postupujeme klasickou metodou třístupňového vedení kvasu. Je to metoda náročná jak časově, tak na odborné znalosti a zkušenosti pekaře. Kvas musí asi 9 hodin zrát. Smícháním žitné mouky a vody se nechá zrát v nerezových dížích, kde se mouka prokvasí. Tvoří se v něm kvašením ideální poměr kyseliny octové a mléčné, a díky němu pak i chléb kyne. Při nedodržení doby kvašení se poměr kyselin rychle mění, kvas rychle stárne a stává se nepoužitelným. Chléb získává kyselost přírodní cestou, není tomu tak všude.